AFFALD OG GENBRUG
God stil - den er vi fælles om
På Musicon skal håndteringen af affald ikke gemmes væk som en uønsket del af byen. I stedet gør vi sortering og genanvendelse til en synlig aktivitet, der sætter fokus på affaldet som en ressource.

HER SKAL DU AFLEVERE DIT AFFALD
Alle virksomheder, foreninger og beboere skal aflevere affald på fælles affaldspladser. Vi kalder dem ressourcepladser.
Der er p.t. anlagt 3 permanente og 3 midlertidige affaldspladser. I takt med udbygningen af bydelen anlægges flere permanente ressourcepladser af Roskilde Kommune.
Flere af pladserne vil blive benyttet af både beboere, virksomheder og foreninger.
Affaldet skal holdes adskilt af hensyn til gebyrer, og derfor er der en sektion til hhv. Erhverv (foreninger og virksomheder) og Boliger (beboere).

HAR DU EN NØGLE TIL AFFALDSSKURET?
Din nøgle skal være opdateret for at give adgang til dine affaldspladser. Musicon-sekretariatet ændrer og udleverer nye nøgler hver fredag.
Når der flyttes ind i nye bebyggelser, får en repræsentant for jeres bebyggelse udleveret et relevant antal nøgler. Hvis I senere har brug for at tilkøbe en ekstra nøgle eller få ændret på jeres nøglerettigheder, skal det også foregå via jeres brugerrepræsentant. .
Send en mail til musicon@roskilde.dk senest torsdag aften og få ny nøgle fredag.
SKAL DU AFHOLDE ET EVENT?
På Musicon lægger vi vægt på at sortere affald i hverdagen. Derfor er det også vigtigt under et event.
Bydelsforeningen Musicon udvikler og afprøver løbende systemer til event-affald og indhenter erfaringer.
Hent vores guide til affaldshåndtering ved events (pdf), så er du godt rustet til at opfylde publikums behov for at komme af med affald under eventen.
Bliv en del af det grønne fællesskab
På ressourcepladsen Basgangen 8 er der dyrkningsbede (se facebook-gruppen Dyrkningsudvalget Humlestien), og på Bagtæppet 4 er der en grejbank med eventudstyr (se facebook-gruppen Eventgrejbanken Bagtæppet).
Har du en grøn idé til den næste ressourceplads i bydelen, så send en besked til bydelsforeningen.
De grundlæggende principper

Fælles affaldspladser - derfor
Alle virksomheder, foreninger og beboere er henvist til at aflevere affald på fælles affaldspladser. Formålet med at etablere fælles pladser er, at:
- Give frihed til at bebyggelser kan opbygges omkring mere intime byrum uden adgang for renovationsvogne
- Bevæge sig væk fra, at affaldspladser er grimme bagsider, men i stedet gøre dem til attraktive byrum med plads til supplerende faciliteter til at dyrke, dele og bytte – og på denne måde gøre pladserne til egentlig ressourcepladser
- Samle affaldshåndteringen på fælles pladser og her arbejde for at gøre den til en aktivitet, der skaber mødesteder og understøtter sociale fællesskaber

Fælles affaldsordning - derfor
Imens husstande får afhentet affald af Roskilde Kommune, er alle virksomheder og foreninger på Musicon henvist til at indgå i en fælles affaldsordning. Formålet med den fælles ordning er, at:
- Minimere pladsbehovet på affaldspladserne
- Begrænse kørslen med renovationsvogne i bydelen
- Understøtte en høj grad af kildesortering hos brugerne
- Samle affaldsmængderne som grundlag for at opnå den bedste pris hos renovationsselskaberne


BYDELENS INDSATSER PÅ AFFALDSOMRÅDET
For at kunne følge den daglige affaldshåndtering tæt, involvere brugerne i arbejdet og hele tiden øge ambitionerne på affaldsområdet, har bydelsforeningen pr. december 2018 nedsat en arbejdsgruppe for affald.
Arbejdsgruppen for affald består af repræsentanter for (i stedet for ’6) erhvervsdrivende og beboere fra bydelen, som har valgt at engagere sig frivilligt i affaldshåndteringen.
De 4 Indsatsområder
Arbejdsgruppen for affald har sammen med bydelsforeningens bestyrelse valgt primært at fokusere på fire overordnede indsatsområder:
1
Drift af ressourcepladser og kontrakt med operatør
2
Udvikling og drift af supplerende faciliteter til affaldsforebyggelse
Arbejdsgruppen vil inddrage bydelsforeningens medlemmer i, hvilke supplerende faciliteter til fx deling, bytte eller dyrkning, der efterspørges på de enkelte ressourcepladser. Arbejdsgruppen vil forsøge at etablere samarbejde med eksterne parter med henblik på at kunne realisere en samlet byttecentral på Musicon i løbet af nogle år.
3
Dialog og kommunikation
Arbejdsgruppen vil løbende kommunikere og være i dialog med brugerne om håndtering af affald, så der skabes størst muligt ejerskab til ansvarlig og bæredygtig affaldsadfærd.
4
Affaldshåndtering under events
Arbejdsgruppen vil forsøge at etablere samarbejde med eksterne parter med henblik på at udvikle og udbrede velegnede løsninger til affaldshåndtering under events på Musicon
Arbejdsgruppen for genbrug og genanvendelse
Medlemmer:
Janus Madsen, Leo’s Wok-Café (tovolder)
Dorthe Agger, Musiconcrete
Anna-Birgitte Ingvartsen, Annabir design
René Andersen, Roskilde Festival Højskole
Fra Musicon-sekretariatet deltager Gunilla Rasmussen som sparringspartner